Kurser i rallylydnad

Rallylydnad är en sport i vilken förare och hund tillsammans genomför en bana med skyltar som visar vilka moment som ska utföras. Rally betyder i det här fallet att du är kartläsare till din hund och guidar den genom banan. Det går att likna rallylydnad med en blandning av vardagslydnad, freestyle och agility.

Hundrally i Färgelanda

Det är en bra träningsform för unghundar då man lär in lydnaden på ett lekfullt och lustfyllt sätt. Denna roliga lydnadsform har funnits sedan 2006 i Sverige och sätter fokus på kontakt och följsamhet. När man tränar rallylydnad lär man först hunden ett antal grundmoment för att sedan lära in färdiga moment. Därefter börjar man träna på att följa en bana med skyltar som talar om vilket moment som ska utföras och vart man ska gå för att komma till nästa skylt. Momenten som ska utföras kan vara sitt och olika varianter av att ligga ned, vändningar och fotgående moment.

Du kan träna rallylydnad för att tävla både lättare och avancerad lydnad i de fyra olika rallyklasserna eller bara gå en kurs hos oss för att ha nytta av det i vardagen. Både hund och förare måste använda hjärnan när man tränar, vilket fördjupar deras förmåga att samarbeta. Hunden vet heller aldrig vilket nästa moment är vilket övar hundens uppmärksamhetsförmåga.

På Hundskolorna erbjuder vi ett antal olika kurser i rallylydnad.