Nosework – träna din hund att tävla i dofter

Nosework – ibland nose work – är en växande hundsport som är rolig och spännande för alla hundar. På våra nosework-kurser lär sig hundarna att använda sin främsta styrka – luktsinnet. Vi har flera olika kurser och erbjudanden att välja mellan – även helgkurser. Tveka inte att kontakta oss om du har funderingar.
Nose work-träning pågår

Hur går nose work till?

Hundarna får söka efter olika dofter i varierande miljöer. Svårighetsgraden beror på hundens framsteg. En hund som är duktig på nose work kan hitta källan till dofterna även bland flera andra lukter som saker i behållare eller på olika höjd. Förutom att det är stimulerande och fysiskt utmanande för hund och förare, är det också bra träning. Som hundägare kan du få praktisk nytta av detta, exempelvis genom att din hund lär hitta kantareller.

Kom igång med nosework-träning

Sporten passar alla, både dig som vill aktivera din hund och dig som vill tävla med den. Hos oss får du lära dig mer om hundens luktsinne och lägger en bra grund i att få en sökglad, uthållig och miljöstark hund. Den som vill tävla behöver göra ett doftprov, men du är lika välkommen om du bara vill lära dig och din hund hur det går till. Vi har utbildade nosework-instruktörer, kurser på olika nivåer och anordnar doftprov och tävlingar. Ta kontakt med oss om du är vill veta mer.

Läs mer om nose work

Om du vill veta mer om sporten kan du läsa reglerna i detalj på Svenska nose works-klubbens hemsida.